5x Waar een goede rijschool aan voldoet

Wanneer je hebt besloten je rijbewijs te willen gaan halen, kom je voor een uitdaging te staan: welke rijschool past het beste bij jou en je budget? Dit is een lastige keuze, want in de gemiddelde stad zijn er al tientallen rijscholen te vinden. Wist je dat er in 2016 ruim 8.000 praktijkopleiders stonden ingeschreven bij het CBR? In 2017 bleek dat die concurrentie wel afnam, maar de keuze is alsnog niet gemakkelijk.

Een goede rijschool

Een ‘goede rijschool’ is relatief en lastig te bepalen. De keuze is reuze en zo zijn de criteria. Toch zijn er een aantal uitblinkers te vinden, zoals een rijschool in Nieuwegein. Niet wonend in deze regio? Wij hebben de belangrijke criteria voor een goede rijschool voor je op een rijtje gezet!

  1. Goedkoop is duurkoop

Ja, goedkoop is duurkoop, maar wel is het zo dat rijlessen echt niet per se waanzinnig duur hoéven te zijn. Voor een gemiddeld tarief van 30 euro kan je hele kwalitatieve rijlessen krijgen. Veel rijscholen bieden ook voordeligere pakketten aan, waarbij het veel geld kan schelen om in één keer 30 lessen af te nemen.

  1. De lesauto

Daarnaast is het belangrijk in wat voor lesauto je rijdt. Laat het type auto echter niet je prioriteit zijn! Veel rijscholen hebben een Volkswagen Polo, maar ook een BMW behoort soms tot de mogelijkheden. Laat je echter niet verleiden. Zo is er ook een rijschool die lest in Mini’s, maar een laag slagingspercentage heeft…

  1. Het slagingspercentage

Daarmee het volgende punt: het slagingspercentage. Dit is het percentage leerlingen dat in één keer het praktijkexamen met succes afrondt. Deze gegevens kun je gewoon opvragen bij het CBR. Zij zijn namelijk verplicht om dit percentage openbaar te maken. De gegevens worden elk kwartaal vernieuwd. Verwacht hier geen veelbelovende resultaten als 80 of 90 procent. Vergelijk verschillende rijscholen met elkaar om een goed beeld te krijgen.

  1. Ervaren instructeurs

Een volgend punt heeft te maken met jouw rij-instructeur. Dit is echter een lastig te controleren punt. Gelukkig bieden veel rijscholen gratis proeflessen, waarin je kennis kunt maken met de instructeur. Goede instructeurs zijn bekend in verschillende omgevingen én met de valkuilen. Natuurlijk moet je ook een klik met elkaar hebben. Wanneer dit niet het geval is, zullen het nog veel en lange rijlessen worden.

  1. Maatwerk

Ten slotte is het belangrijk dat er maatwerk mogelijk is. Wat bedoelen we hier mee? Veel rijscholen bieden totaalpakketten aan, maar misschien heb jij wel helemaal niet zo veel lessen nodig. Bij een goede opleider heb je de keuze uit verschillende pakketten, maar ook meer flexibele mogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk dat ze les geven op tijden die jou uitkomen. Zoek een rijschool die eventueel ook in de avonduren werkt én in het weekend.