Helemaal voorbereid op jouw CBR theorie examen

Je rijbewijs halen, iets waar de meeste mensen niet op kunnen wachten. Zeker nu de leeftijd dat je mag beginnen met lessen is verlaagd, wordt het scooterrijbewijs meer overgeslagen en gaat men direct voor het autorijbewijs. Opmerkelijk: het praktijkgedeelte hebben we allemaal heel veel zin in, maar het theoriegedeelte staat toch wel bekend als iets waar we tegen op zien. Allemaal.

Het CBR theorie examen

Wat houdt het theorie examen precies in? Tijdens dit examen krijg je 65 vragen, wat is onderverdeeld in kennisvragen en vragen met betrekking tot gevaarherkenning. Voorbeelden van onderwerpen zijn snelheid, voorrang, verkeersborden en technische vragen omtrent de auto. “Hoe hard mag je hier, wie mag er eerst, wat betekent dit bord en wat houdt het in als dit lampje in de auto brandt?” Een grote diversiteit aan kennisvragen dus. Hiernaast heb je dan de gevaarherkenningsvragen. Dit gedeelte wordt vaak als lastig ervaren, omdat het lastig is je te verplaatsen in de daadwerkelijke situatie. Bij deze vragen krijg je een foto te zien met een situatie én de informatie hoe hard je rijdt. Bij iedere situatie heb je de keuze: remmen, gas loslaten of niets doen.

De uitslag

Na afloop van het theorie examen krijg je direct de uitslag in beeld, inclusief de (eventueel) fout beantwoorde vragen. Dat is fijn! Vroeger gingen ze examinatoren een apart kamertje in waar de uitslag werd gecontroleerd. Voor je gevoel zat je dan uren te wachten. Gelukkig is dat met de technologie van vandaag niet meer nodig.

Je voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Aangezien veel mensen tegen het theorie gedeelte op zien, is het aan te raden om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Tegenwoordig heb je dan eigenlijk twee keuzes: offline of online. Vanzelfsprekend biedt online veel voordelen. Zo heb je de mogelijkheden om de kennis én de gevaarherkenningsvragen oneindig te oefenen. Daarnaast krijg je, in plaats van (offline) het antwoord kort achterin het boekje, een uitgebreide foutenanalyse. De oefeningen zijn altijd up to date op CBR wijze, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Hoeveel meer redenen heb je nodig om jouw CBR theorie examen online te oefenen?