Is een rolstoelauto iets voor jou?

Wat voor rolstoelauto’s zijn er?

Als je invalide bent is het rijden van een normale auto soms geen mogelijkheid meer. Helaas is ook het openbaar vervoer met een rolstoel lang niet altijd even comfortabel. In zo een situatie kan je ervoor kiezen om een rolstoelauto te nemen. Misschien ben jij er wel erg bang voor dat je zo geen voertuig meer kan nemen die je ook echt mooi vindt. Toch heb je best wel wat keuze bij het kiezen van een rolstoelauto. Vrijwel alle bestelbussen kunnen omgebouwd worden tot een rolstoelauto. Automerken die ook bestelbussen maken zijn onder andere Mercedes, Ford en Volkswagen. De kans is groot dat ook jouw favoriete merk bestelbussen maakt. Het zal je verbazen hoe mooi sommige busjes wel niet kunnen zijn.

 

Je eigen auto laten aanpassen

Met een rolstoelbus ben je nog wel afhankelijk van iemand die wil en kan rijden. Vind je zo een bus toch maar niks? Het is meestal ook mogelijk om een normale auto aan te laten passen. Zo kan er een draailift geïnstalleerd worden zodat je goed in de auto kan komen. Ook kan er een aanpassing gemaakt worden waardoor het gassen en remmen mogelijk is met de hand. Het gassen en remmen met de hand zal misschien best even wennen zijn, maar uiteindelijk rijdt dit net zo comfortabel. Een erg groot voordeel is dat je zo ook zelf kan rijden. Kan jij ook je handen nog slecht bewegen? Dan kan een auto ook aanpassingen krijgen waardoor het meerijden als passagier fijner voor je wordt.

Een rolstoelbus kan helemaal naar wens aangepast worden. De bus heeft altijd een aantal standaardaanpassingen zodat deze aan alle eisen voldoet en goed te gebruiken is. Daarnaast kan je ook aanpassingen laten maken voor extra comfort. Zo is het voor bijna geen enkel bedrijf een probleem om een airco of verwarmingssysteem te installeren. Ook andere aanpassingen zijn na overleg bijna altijd wel mogelijk.

 

De kosten van een goede rolstoelauto

Wil jij graag weten wat een aangepaste rolstoelauto nou precies kost? Een hand gas- en remsysteem in laten bouwen en keuren kost bij Wellner Mobiliteit zo een €2000,-. Wellner is een erg betrouwbaar bedrijf met veel ervaring als het om rolstoelauto’s gaat. Het bedrijf verkoopt daarnaast ook tweedehands rolstoelbussen. Deze bussen worden goed gecontroleerd en opgeknapt voordat deze verkocht worden. Hierdoor koop je altijd een auto die helemaal naar behoren werkt. Ook heeft Wellner allemaal grote voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld korting op onderhoud.

De meeste bestelbussen rijden op Diesel omdat hier lange afstanden mee gereden moeten worden. Omdat rolstoelbussen gemaakt worden door bestelbussen aan te passen rijden ook deze vooral op Diesel. Diesel is natuurlijk stukken goedkoper en dit is dus een groot voordeel. Ben je bang dat je nu wel erg veel wegenbelasting zal moeten betalen? Integendeel zelfs, als invalide in een rolstoelbus kom je namelijk bijna altijd in aanmerking voor hoge kortingen op de wegenbelasting. Hierdoor ben je misschien nog wel goedkoper uit dan iemand met een grote personenauto.