Rijles nemen met autisme

Je bent bijna 18 en je wil rijles gaan nemen. Wie wil dat jou niet als 18/19 jarige lekker auto rijden. Vrijheid en avontuur liggen op de loer. Voor het behalen van je rijbewijs moet je natuurlijk eerst je theorie examen halen en eventueel een tussentijdse praktijktoets. Mag ik wel rijles nemen wanneer ik autisme heb? Het antwoordt luidt; ja dat mag zeker. Wel moet er rekening mee gehouden worden tijdens de rijlessen en het examen.

Wat is autisme?

Autisme is iets waar in het achterhoofd rekening mee gehouden moet worden. Niet iedereen is zich bewust van wat dit inhoud en hoe je hier mee om moet gaan. Bij mensen met autisme wordt de manier van informatieverwerking op een andere manier verwerkt dan normaal. Doordat dit anders verloopt hebben zij andere sterke en zwakke punten. Over het algemeen zijn mensen met autisme niet veel anders dan de rest. Wel zitten er individuen bij met een hoge mate van intelligentie of verstandelijke beperking.  Sommige mensen zoeken weinig contact met anderen of juist overdreven veel. Dit zijn enkele kenmerken van autisme.

Gespecialiseerde autorijschool

Wanneer je je wil opgeven voor rijlessen is het verstandig om een specialistische rijschool te zoeken die zich richt op rijlessen voor mensen met autisme. De rijinstructeurs zijn op de hoogte van de symptomen en zullen je zo goed mogelijk begeleiden. Tijdens je intake gesprek mag je indien gewenst je ouders meenemen. In het intake gesprek komen jou wensen en levensstijl aan bod. Op deze manier kunnen de rijlessen zo goed mogelijk aangepast worden op jouw behoeftes.

De kosten

Bij een gespecialiseerd bedrijf denk je al gauw aan hoge- of extra kosten. Bij Autorijschool Pompert is dit niet het geval. Zij vinden dat rijlessen voor iedereen toegankelijk moet zijn en de prijs hetzelfde moet blijven. Kosten voor het halen van je rijbewijs zijn bijna nooit direct zwart op wit vast te leggen. Dit komt mede doordat iedere persoon anders is en de een er nou eenmaal langzamer over doet dan de ander over doet. Het ligt ook aan je eigen motivatie en beschikbaarheid. Wanneer je veel tijd hebt maar nooit zin komt het rijbewijs er natuurlijk nooit. Dus plan regelmatig rijlessen in. Je kunt vrijblijvend op intake gesprek komen. Het gesprek duurt maximaal 90 minuten en kost €50,- euro. Een autorijles kost €49,- per uur. Afhankelijk van jou behoeftes kan de tijd worden aangepast. Voor een uitgebreid overzicht van de kosten rondom het halen van je rijbewijs kun je hier een kijkje nemen: prijzen lespakketten.